Το μέλλον της μόδας είναι κυκλικό

1 Μαρτίου, 2021,   By ,   0 Comments
Το μέλλον της μόδας είναι κυκλικό

Πίσω από τις γυαλιστερές σελίδες του περιοδικού και τις αστερίες με διάσημους διαδρόμους, η βιομηχανία της μόδας έχει ένα βρώμικο μικρό μυστικό. Ο γραμμικός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι μόνο εξαιρετικά άχρηστος, αλλά επίσης καταστρέφει το περιβάλλον μας.

Η μόδα αναπνέει φυσικούς πόρους με ανησυχητικό ρυθμό, με συνέπεια να επηρεάζει σημαντικά την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας. Ωστόσο, κάθε χρόνο, ρούχα αξίας 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση απορρίπτονται. Ταυτόχρονα, δισεκατομμύρια προϊόντα σπαταλούν, καθίστανται αδιάθετα σε αποθήκες ή αφήνονται αχρησιμοποίητα σε ντουλάπες.

Η κυκλική μόδα στοχεύει στην εξάλειψη των αποβλήτων προωθώντας την επαναλαμβανόμενη επαναχρησιμοποίηση πόρων, αλλά πώς φτάνουμε εκεί; Το μέλλον της μόδας μπορεί να είναι κυκλικό, αλλά πώς προχωράμε από ένα γραμμικό μοντέλο «make-take-dispose» σε ένα κυκλικό;

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το PACE (Πλατφόρμα επιτάχυνσης της κυκλικής οικονομίας) κυκλοφόρησε το πρόγραμμα δράσης για την κυκλική οικονομία για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, περιγράφοντας ένα σχέδιο παιχνιδιού – συμπεριλαμβανομένων των βασικών ευκαιριών και προκλήσεων – για την υιοθέτηση μιας κυκλικής οικονομίας στη μόδα.

Στην έκθεσή τους PACE, εντόπισαν δέκα στοιχεία δράσης για τη μετάβαση.


Leave a Reply